Geld besparen op je autoverzekering kan dat?

Het is goed mogelijk dat je geld kunt besparen door over te stappen van de ene naar een andere verzekeringsmaatschappij. Let er bij het overstappen wel op dat je minimaal dezelfde voorwaarden ontvangt. Overstappen kan als het contract van je huidige verzekering verloopt. Je kunt ook overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij als je een andere auto koopt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij wanneer de premie wordt verhoogd door de verzekeringsmaatschappij van je huidige verzekering. Bekijk vooraf wel welke dekking je wilt en hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dit is namelijk een onafhankelijke website voor het overstappen van de ene naar de andere verzekeringsmaatschappij. Jij kunt van deze site kosteloos gebruik maken omdat de verzekeraar waar jij naar toe gaat een provisie betaalt aan Overstappen.nl. Deze provisie is voor elke verzekeraar hetzelfde.

Premie autoverzekering afhankelijk van soort verzekering

Wanneer je een auto koopt ben je verplicht om daarvoor ook een verzekering af te sluiten. Minimaal moet je hiervoor een WA verzekering afsluiten. De premie van een autoverzekering is afhankelijk van een groot aantal factoren. Het minste premie geld betaal je voor een WA verzekering. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit een WA plus of All Risk verzekering. Bij een WA verzekering is alleen de schade gedekt die jij toebrengt aan een andere weggebruiker. Bij een WA plus verzekering is ook schade aan jouw auto veroorzaakt door natuurgeweld verzekerd. Denk hierbij aan storm en brandschade. Bij een Allrisk verzekering wordt ook de schade aan jouw eigen auto vergoed. Hoe hoger de dekking van jouw verzekering hoe hoger ook het premiegeld. Maar de autoverzekeringspremie is ook afhankelijk van andere factoren.

Jouw leeftijd is medebepalend voor de hoogte van de premie

Jongeren beneden de 24 jaar betalen over het algemeen meer premie voor een autoverzekering dan iemand die ouder is dan 24 jaar. Dit komt omdat deze jongeren door de verzekeringsmaatschappijen worden gezien als een groter ‘risico’. Zij hebben minder rijervaring opgedaan en rijden vaak roekelozer. Ook ouderen behoren tot de risicogroep omdat zij minder alert kunnen reageren. Maar bij ouderen geldt met name het aantal schadevrije jaren die zij hebben opgebouwd als een soort buffer. Zolang ze niet te veel schades claimen behouden zij hun ‘normale’ premie.

Het type auto is ook bepalend voor de hoogte van de premie

Voor de hoogte van de premie van jouw autoverzekering moet je het type van jouw auto opgeven. Heb je net een goedkope sportauto gekocht dan wil je die verzekeren. Hiervoor geef je dan het kenteken, het type en het gewicht van jouw auto door zodat de cataloguswaarde kan worden bepaald. Accessoires die zijn ingebouwd tellen ook mee voor de premie. Dan gaat het bijvoorbeeld over een ingebouwd navigatiesysteem of lederen bekleding. Ook de maximale snelheid en het aantal PK van de auto is voor veel verzekeraars een factor voor het bepalen van de premie. Vergelijk dus altijd meerdere verzekeraars met elkaar wanneer je een goedkope verzekering wilt afsluiten.